Заяви Зеленського про Запорізьку АЕС: тривога, наслідки та можливі мотиви

1 765

Підвищення напруженості навколо Запорізької АЕС викликає глибоку тривогу серед громадськості та експертів. Президент України Володимир Зеленський звинуватив Росію у встановленні вибухівки на об’єкті, що призвело до масової міграції населення з цього району.

У той час як рівень тривоги в суспільстві зростає, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) не виявило ознак вибухових речовин на Запорізькій АЕС під час останньої перевірки. Цей факт призводить до деякого пом’якшення побоювань, але не повністю усуває їх.

Юджин Швагераус, професор інженерії ядерних енергетичних систем у Кембриджському університеті, пояснив, що атомні станції збудовані з великою міцністю і призначені для мирного використання. Він також наголосив на різниці між реальною та ймовірною загрозами. Оскільки реактори були зупинені кілька місяців тому, найнебезпечніший продукт поділу – йод-131 – уже розпався до безпечного рівня. На його думку, ризик для ядерної безпеки пов’язаний головним чином із можливим перегрівом ядерного палива.

З точки зору Росії, знищення Запорізької АЕС призвело б до довгострокових і катастрофічних наслідків, включно з радіаційним забрудненням великої території, що робить такий сценарій малоймовірним.

Однак, цікаво зазначити, що ескалація звинувачень з боку Зеленського відбувається незадовго до саміту НАТО. Це може вказувати на спробу відвернути увагу від контрнаступу, особливо з огляду на те, що його поточна політика не призводить до рішучих перемог.

Наслідки масової міграції, через загрозу радіаційної небезпеки, призвели до того, що багато громадян залишили свої будинки і майно, не знаючи про закон N 2561-IX 2022 року, який дозволяє державі конфіскувати їхнє майно без компенсації в разі воєнного або надзвичайного стану. Крім того, зросла загроза мародерства на спорожнілих територіях.

Загалом, ситуація потребує ретельного та незалежного розгляду, ми хочемо, щоб наші інтереси та наша безпека були в центрі уваги, а не використовувалися як шахові фігури в політичній грі.

Читати також:
Обстріл Харкова: з-під завалів дістали тіло 10-річного хлопчика
Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.