Видовищна правдива історія: огляд документального фільму “Підйомна сила”

8

9 жовтня 2024 року в кінотеатрах стартують покази українського документального фільму “Підйомна сила” про будні вітчизняної армійської авіації. Чому варто подивитися новинку саме на великих екранах, читайте в огляді УНІАН.

  • Про що новий фільм
  • Персонажі фільму
  • Творці фільму
  • Прем’єра фільму
  • Наш вердикт

Про що новий фільм

Варварська повномасштабна війна, яку Росія почала в Україні 24 лютого 2022 року, надала потужний поштовх розвитку українського документального кіно на воєнну тематику, причому кіно дуже якісного. Настільки якісного, що документальна стрічка “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова принесла Україні перший в історії “Оскар”.

І якщо з художніми стрічками, присвяченими великій війні, українським режисерам не завжди вдається вдало відпрацювати, не скотившись в кінобайрактарщину чи не загрузнувши в телевізійному форматі, то документалісти здебільшого видають хороше кіно, яке, попри стереотипне ставлення до документалок, мовляв, вони нудні, навпаки вражають різноманіттям.

Фільм “Підйомна сила” привідкриває завісу того, як працює українська армійська авіація. А, точніше, вертолітні війська, про які широкому загалу не так вже й багато відомо. На прикладі реальних бойових завдань та тренувальних вильотів глядач дізнається, наскільки багато важливих функцій та завдань насправді виконують пілоти гелікоптерів, а також усі ті, хто допомагають їм у смертельно небезпечних місіях – борттехніки, інженери, авіанавідники. І з якими складнощами вони стикаються.

Персонажі фільму

У фільмі знялися реальні пілоти та авіатори, які відбивали атаку на Гостомель у перший день повномасштабної війни, а також літали в оточений Маріуполь, на захоплений окупантами острів Зміїний чи виконували завдання в тилу ворога.

Глядачі з перших вуст дізнаються, як герой України, підполковник Віталій Савич 24 лютого 2024 року під час бойового вильоту в районі Гостомеля перемолотив колону ворожої техніки та фатально атакував їхній вертоліт Ка-52, був підбитий, але зумів посадити машину та надати медичну допомогу пораненому побратиму. Після цього він ще неодноразово завдавав удари по противнику, зігравши важливу роль у визволенні Київщини.

Тим часом ще один герой України, майор Микола Любарець розповідає глядачам, як у березні 2022 року готувалася перша вдала висадка сил оборони на територію “Азовсталі” в оточеному російськими окупантами Маріуполі, коли місто було охоплено вогнем та димом. Окрім військової, він також мав і особисту мотивацію у цій доленосній місії – адже на той момент в облозі в Маріуполі перебувала і його дружина, військова медикиня Юлія.

Видовищна правдива історія: огляд документального фільму "Підйомна сила"

Загалом, у фільмі ще багато цікавих історій від армійських авіаторів, які стали на захист України. На жаль, деяких з них вже немає у живих.

Читати також:
Овни - боксери, Стрільці - футболісти: який спорт підходить вашому знаку Зодіаку

Творці фільму

Створили фільм режисер Олександр Стратієнко, авіатор Тімур Фаткуллін та команда Aerotim, а загалом до роботи були залучені 15 людей. Зйомки проходили протягом року у Полтаві, Костянтинівці, Слов’янську, Харкові, Києві та Львові: навесні знімали сцени з повітря під час пусків ракет, взимку – у складних метеоумовах, а восени – під дощем.

Видовищна правдива історія: огляд документального фільму "Підйомна сила"

“Основна ціль фільму – висвітлити особливості та специфіку роботи армійської авіації, передати почуття та характер людей, з яких цей окремий світ складається. Ідейно ми хотіли розповісти історії про наших героїв, яких до цього світ ще не чув. Передати їхній дух та надихнути глядача. У фільмі ми розкриваємо питання мотивації, внутрішніх почуттів та переживань, підтримки військових та України загалом”, – розповідав раніше журналістам Стратієнко.

Прем’єра фільму

Українській публіці фільм представили 8 жовтня 2024 року. Окрім самих творців фільму, на прем’єру завітали і деякі герої стрічки, зокрема, пілоти Віталій Савич та Микола Любарець зі своєю дружиною-медикинею Юлією.

Також на захід завітали й інші відомі військові, волонтери та публічні фігури, в тому числі Сергій Притула, Жан Беленюк та Володимир Кличко.

Наш вердикт

По-перше, “Підйомна сила” – це дуже красива картинка, яку обов’язково варто дивитися саме на великому екрані. Команда Aerotim використовувала під час роботи над фільмом надшвидкі дрони власного виробництва, які слідували за гвинтокрилами під час бойових і тренувальних польотів. Тут вам і динамічні кадри, і слоумо, і вибухи, і наближення майже впритул.

Видовищна правдива історія: огляд документального фільму "Підйомна сила"

При цьому картинку прекрасно доповнив зухвалий гітарний саундтрек від українського композитора Данила Богданенка, більш відомого під псевдонімом Danskiy. Вийшло щось в дусі американських фільмів/серіалів про морських котиків, але в нашому випадку це абсолютно реальні люди і події.

По-друге, сама історія. Так вже історично склалося, що вертолітна армійська авіація в Україні перебував трошки в тіні. Ви напевно знаєте пару-трійку імен українських пілотів винищувачів, чули про F-16 та “Міражі”, але чи багато ви знаєте про пілотів гвинтокрилів та їхні завдання? Ось цей фільм трошки відновлює історичну справедливість.

Видовищна правдива історія: огляд документального фільму "Підйомна сила"

По-трете, у фільмі показані живі люди – з їхнім досвідом, переживаннями, мріями. Глядач щиро їм співпереживає та має можливість віддячити за той подвиг, який вони роблять, ризикуючи власним життям, а також вшанувати полеглих героїв.

***

Про інші кіноновинки тижня читайте в нашому окремому огляді. Також ви можете ознайомитися з добіркою найкращих серіалів жовтня 2024 року.

Марина Григоренко

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.