Від даху контрабандистів до губернатора, або скільки коштує Закарпаття?

3 545

Герой публікації колишній полковник СБУ, нині губернатор Закарпатської області Микита Віктор Федорович. Як вбачається з матеріалів його особової справи, народився 1979 року в селі Ільниця Іршавського (нині Мукачівський) району.
У 1998 році успішно закінчив лісотехнічний технікум. У 2002 році майже з відзнакою академію внутрішніх справ у Києві. Після цього потрапив у поле зору УСБУ в Закарпатській області. Зрозуміло, що не за безкоштовно… Проходив службу на різних посадах. Але найбільше служив у підрозділах по боротьбі з корупцією “К”. Оскільки з перших днів чітко засвоїв таблицю поділу, очолив сектор контрабанди і незабаром створив групу з підтримки контрабандистів. Без сумніву може пишатися тим, що брав участь у будівництві підземного “метро” до Шенгену під українсько-словацьким кордоном. Щодня до Шенгену курсував мініелектропоїзд із вагончиками, який перевозив цигарки, наркотики, антикваріат. Коротше все, що в контрабандистів мало ціну.
Після кількох років роботи підземний канал викрили англійські спецслужби. Загальну суму завданих збитків Євросоюзу оцінили в 50 млн євро. Скромно! У Закарпатській обласній прокуратурі у свою бутність нарахували 2 млрд євро. Неофіційно, що підтверджувалося оперативними джерелами, – усі 8 млрд євро. Гроші, зрозуміло, йшли господареві на Київ.
Після викриття контрабандних схем підрозділ “К” розформували. Микиту ж відправили в УСБУ в Донецькій області. Після зміни влади його куратори з контрабанди повернули його на Закарпаття і 2015 року призначили заступником начальника управління по лінії “К”. Він очолив груп зі сприяння контрабандистам. Відповідав за збір данини із Закарпатських митниць. Узгоджував свої дії з кураторами з центру начальником відділу “К” Сергієм Коваленком. Останній призначений у групу так званого головного офісу контрабандистів Олександра Грановського (екс-народний депутат від П. Порошенка і близька йому людина). Сам Грановський призначив свого племінника Сіяра Коршутова координатором правоохоронних органів з контрабанди в Україні і працював за адресою вул. Гончара 35. Цікаво, що це офіс сина генпрокурора Пшонки. До цього офісу регулярно приїжджав і Микита. На місцевому рівні останній координував свою роботу з головними контрабандистами Закарпаття Валерієм Пересоляком та Валерієм Лунченком. З ними ж Павло Балога (брат Віктора Балоги). В основному всі останні роки курирував сигаретний бізнес на захід.
Останньою краплею стала інформація про затримання бурштину по одній тонні на двох переходах у Чопі та Лужанці. Центр про це не знав і, як з’ясувалося, організував перекидання бурштину Микита зі своїми підлеглими. За свої заслуги і потрібну суму компенсації його не покарали, а відправили на рівнозначну посаду в Запоріжжя, а його підлеглих розкидали по всій Україні.
При приході нової влади старі зв’язки дали можливість перевестися в Центральний апарат начальником управління “К”. Є інформація, під час перебування головою Мукачівської райадміністрації Сергія Гайдая він, Микита, потоваришував із ним і допомагав його одеським друзям перекидати контрабанду. Сам Гайдай з дитинства був близьким другом Єрмака, росли в одному будинку і під’їзді. Усі вважають, що саме він допоміг Микиті стати губернатором.
Є інша інформація, що його просунув король контрабанди західних митниць Ілля Павлюк. Він був головним на західній митниці і за П. Порошенка, входив у групу Грановського, потім відповідав і фінансував у Західних областях останні вибори і має стосунок до центральної влади. Сьогодні він теж головний на митницях і вирішує потоки контрабанди.
Свої “зароблені гроші” Микита вкладає у фірму з вантажних перевезень. У власності дружини десятки фур, класу Івеко, Мерседес тощо.
Микита засвітився в останніх скандалах. Як стверджує оточення Микити, йому належить ідея арешту В. Пересоляка. Пересоляка. Розлучення на гроші і нічого зайвого. Відзначається його причетність до розкрадання гуманітарки. Нині він стурбований питанням як дорожче продати область у зв’язку з майбутнім розпадом України. Говорять про його конфіденційні зустрічі з галицькими елітами. Зустрічався з угорцями. Переговори були змістовними…
Далі йде.
Сергій Полянський,
г. Мукачево

Читати також:
Воєнний стан і мобілізацію продовжили ще на 90 днів

Підпишіться на наш Telegram-канал

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.