Обрізати полуницю потрібно тільки в одному випадку: одиниці городників знають це

18

Садівники досі не можуть зійтися на думці, чи треба обрізати полуницю після плодоношення. Логічно, що жодна дія в житті, зокрема і в городніх справах, не проводиться просто так. Для обрізки полуниці мають бути підстави. УНІАН розповість, у якому випадку варто обрізати полуницю.

Чи можна обрізати полуницю відразу після плодоношення

Обрізка садової суниці ділиться на 3 етапи – весняний, літній та осінній. У першому випадку важливо реанімувати кущі після важкої зими, тому обрізати полуницю не можна – можна лише акуратно видалити зовсім гниле листя. Врахуйте, що якщо перестаратися, легко пошкодити квітконоси.

Восени обрізка полуниці ще більш травматична для рослини – городники вважають, що “почистити” город перед зимою просто необхідно. Однак разом зі старим листям і шкідниками, в компостній ямі опиняється і єдиний захист полуниці. У підсумку рослина зустрічає зиму абсолютно оголеною, через що часто взимку гине від морозів. Якщо вже дуже хочеться – запам’ятайте, коли обрізати полуницю і як. Видаляйте тільки сухе листя, а після обрізки замульчуйте грядку соломою або торфом.

Єдиний випадок, коли обрізати рослину можна і потрібно – це в літній період після плодоношення.

Як обрізати полуницю після збору врожаю

Найрозумніший і найлогічніший підхід – це провести таку обробку куща після плодоношення. У полуниці буде ще півтора місяця, щоб наростити масу, запастися поживними речовинами і сформувати бруньки для врожаю на наступний рік. Завдяки цьому полуниця піде на зимівлю підготовленою і легше перенесе холоди.

Обрізка полуниці проводиться так:

  • оглядайте всі кущі та видаляйте сумнівне листя і квітконоси, що відплодоносили;
  • після закінчення процедури розпушіть міжряддя на глибину 3-5 см і полийте гряди;
  • прибирайте вуса, тільки якщо не збираєтеся міняти кущі на свіжі або розширювати плантацію;
  • якщо якісь кущі виявилися пошкодженими комахами або хворобами, вирвіть їх із коренем, спаліть, а місце полийте розчином марганцю.
Читати також:
Що подарувати на Новий рік 2024 мамі та татові: найкращі ідеї, якщо у батьків все є

Запам’ятайте, чим обробити полуницю після обрізки в липні – досвідчені дачники радять підгодувати рослину слабким розчином коров’яку (1:10) або пташиного посліду (1:20), а потім опудрити золою.

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.