Місячний посівний календар на грудень 2023: чим зайнятися на городі та в саду

50

Грудень – доволі спокійний період для дачників та садівників, проте робота на ділянці триває. В завершальний місяць року в основному займаються вирощуванням рослин у теплиці та на підвіконні. У саду проводиться огляд зимуючих рослин та посадка чагарників. При частих снігопадах деякі рослини можна вкрити снігом для захисту від морозу.

Місяць дуже впливає на здоров’я та життєдіяльність рослин. Розпланувати роботу з рослинами у грудні допоможе місячний календар садівника.

Місячний посівний календар на грудень 2023 року на кожен день

1 грудня – у теплиці та на підвіконні можна сіяти щавель, шпинат, редис і салат, а в саду зайнятися зимовим щепленням та заготівлею живців. Цей день підходить для замочування насіння, вирощування салату та пересадки рослин у горщиках, проте не рекомендується використовувати мінеральні добрива та отрутохімікати.

2-3 грудня – час для вирощування зелені, пряних трав та лікувальних рослин, а також для розпушування та підгортання ґрунту, обприскування рослин від шкідників та хвороб. У саду та на городі можна займатися снігозатриманням. Садити, пересаджувати, поливати, підгодовувати та прищипувати рослини не рекомендується.

4-6 грудня – вдалий час для посадки салатів, зелені, цибулі, часнику, селери, розпушування ґрунту та снігозатримання, а також для обрізання хворих та сухих гілок дерев. У саду та на клумбі настає сприятливий період для посадки квітів та плодових дерев. Можна збирати врожай калини. Замочування насіння не рекомендується.

7-8 грудня – вдалі дні для вирощування на зелень петрушки, мангольду та селери, посіву коренеплодів та пікірування саджанців, прищипки кущів та дерев, санітарної обрізки. Дозволені посадки та пересадки квітів. Рослини можна укрити на зиму. Обприскування отрутохімікатами не рекомендується.

9-11 грудня – дуже сприятливі дні для посадки та пересадки будь-яких рослин. Можна підгодовувати та обробляти рослини, проводити обрізання та зимове щеплення, заготовлювати живці та замочувати насіння. Однак не рекомендується розмноження рослин через поділ коренів та цибулин у ці дні, згідно з посівним календарем.

Читати також:
Гороскоп на 29 липня: Скорпіонам - злий жарт, Овнам - успіх на роботі

12-14 грудня – дні молодика. Місячний посівний календар не рекомендує турбувати рослини.

Місячний посівний календар на грудень 2023: чим зайнятися на городі та в саду

15-17 грудня – вдалі дні для вигонки зелені та салатів, вирощування цикорію, а також обприскування рослин від шкідників та хвороб. Рекомендується замочувати насіння, проводити розпушування та прополювання ґрунту, займатися снігозатриманням у саду. Уникайте надлишкового поливу рослин, обрізки гілок та пошкодження коренів, оскільки це може уповільнити процес загоєння.

18-19 грудня – сприятливі дні для посадки овочів, зелені та квітів. Рекомендується зменшити поливи та підживлення. Можна займатися снігозатриманням та заготівлею живців, але не рекомендується обробляти рослини від шкідників та обрізати дерева.

20-21 грудня – допускається підгортання та обробка рослин, проріджування всходів, прополювання та захист дерев від морозів та гризунів. Не рекомендується проводити посіви та пересадки рослин. Також не слід підгодовувати та надмірно поливати рослини.

22-24 грудня – родючі дні для посадки та вирощування будь-яких культур на підвіконні, у теплиці та в саду. На клумбі можна посадити багаторічні та бульбоцибульні квіти, а на городі – замульчувати озимі рослини. У саду рекомендується займатися зимовими щепленням.

25-26 грудня – підходящий час для вигонки на зелень цибулі, часнику та петрушки, а також закладки насіння на стратифікацію та посіву ампельних квітів. У саду можна провести підгортання снігом дерев та чагарників. Не рекомендується проводити пікірування та пересадку рослин.

27 грудня – день повного місяця. Місячний посівний календар на грудень 2023 року не рекомендує проводити роботи з рослинами.

28 грудня – можна сіяти овочі та зелень у теплиці та на підвіконні, а також висаджувати та пересаджувати розсаду, садити та обрізати кімнатні квіти. Рекомендується замочування насіння, використання мінеральних та органічних підживлень, а також обробка від шкідників. Обрізання дерев можна проводити лише за позитивної температури.

29-31 грудня – не рекомендується проводити посадки, пересадки, підживлення та прищипування рослин. Ці дні вважаються неврожайними. Можна займатися снігозатриманням і підгортанням рослин, прополоти зайві всходи та підгодувати розсаду на підвіконні.

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.