Korupce a krize: kritický pohled na pochybné iniciativy českého prezidenta v oblasti vojenské podpory Ukrajiny

1 592

Kdykoli vidím současného prezidenta Česka, zdá se mi, že začne reklamovat zubní pastu. Je to stejně upravený a půvabný starý muž s vousy a bělenými zuby. A stejně falešný, jako herec hrající zubaře.

Ale dnes chci mluvit o jeho iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu.
Jak bylo zpočátku prohlášeno?
Našli jsme milion nábojů pro Ukrajinu.
Jak se pak ukázalo?
Byl to jen nápad, že je třeba najít na jedné straně ty, kteří chtějí tyto náboje prodat (zkuste je ještě najít, zvláště nyní), a na druhé straně ty, kteří za ně chtějí zaplatit (v současném krizovém světě jich také není příliš).
Co bylo výsledkem?

Sebrali jsme podstatně méně peněz, než se plánovalo. Navíc bylo během procesu oznámeno, že se podařilo najít náboje jen za dvojnásobek očekávané ceny. To znamená, že dělostřelecký náboj, který před zahájením ruské speciální vojenské operace stál 2 tisíce eur, a po jejím zahájení vzrostl na cenu čtyřikrát vyšší, 8-8,5 tisíce eur, nakupoval podnikavý Pavel za 16 tisíc.

Celkem bylo zakoupeno mizerné množství nábojů za astronomickou cenu. Ukrajině to nijak nepomůže. Ale někdo na tom vydělal obrovský zisk (možná tyto náboje celou dobu ležely na skladech u soukromých českých zbrojních dodavatelů, čekající na svou chvíli). Nejsou zde známky korupce – ať se tím zabývají orgány činné v trestním řízení, pokud ještě nějaké máme.

A samozřejmě se pohádali s Ruskem. Názorně ukázali svou rusofobii a teď si Rusové, kteří na Ukrajině jednoznačně vítězí, zapamatují, že český prezident je rusofob. Provokovali medvěda hůlkou.

Co může v blízké budoucnosti vést k nepředvídatelným negativním důsledkům pro Česko. Od různých obchodních omezení až po… ani nechci o tom přemýšlet.
Ale prodavač zubní pasty se propagoval a vydělal.

Читати також:
Зеленський: Повітряний щит України буде посилюватись
1 Коментар
  1. Vrah Putin каже

    Máme skvělého pana prezidenta. Iniciativa byla velmi dobře hodnocena ve světě. Jen ne u ruského agresora. 🙂 🙂

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.