Які яйця не можна купувати в магазині: знають одиниці

12

Купуючи яйця в магазині, слід звертати увагу не тільки на їхню вартість і категорію. Є ще кілька важливих моментів, на які потрібно зважати, перш ніж зробити покупку. Чому важливо відкривати упаковку та які яйця не можна купувати в магазині – розповідаємо в матеріалі.

Чим відрізняються добірні яйця від звичайних – категорії яєць

Згідно з ДСТУ 5028:2008 магазинні яйця поділяються на категорії та класи залежно від ваги та терміну зберігання. Цю інформацію вказують на упаковці яєць або ж проставляють у вигляді штампа на кожному яйці, якщо вони продаються поштучно.

За терміном зберігання яйця діляться на:

  • дієтичні (Д) – зберігаються не більше 7 діб;
  • столові (С) – не більше 25 діб;
  • столові охолоджені (С) – не більше 90 діб.

За масою яйця маркують так:

  • дрібні (М) – від 35 до 44,9 г;
  • друга категорія (2) – від 45 до 52,9 г;
  • перша категорія (1) – від 53 до 62,9 г;
  • вища категорія (О) – від 63 до 72,9 г;
  • добірні (В) – 73 г і вище.

Найчастіше на прилавках можна зустріти яйця з маркуванням СО – тобто, столове яйце вищої категорії, або ж С1 і С2 – столові яйця першої та другої категорій відповідно.

Які яйця краще купувати С1 чи С2, чи брати добірні?

Багато хто вважає, що що вищий клас яйця – то кращий, і добірні яйця кращі за категорії С1 або С2. Насправді, кажуть експерти, С1 і С2 – корисніші й пояснюють, чому не можна купувати добірні яйця в цьому разі – їх несуть кури у віці, тому за вагою вони більші, але вітамінів і поживних речовин у них менше.

Якщо говорити про домашню випічку, то для неї найкраще використовувати яйця С1, тобто столові 1-ї категорії. Якщо в рецепті вказано, що потрібні великі яйця – беріть вищу або добірну категорію. Але професійні кондитери рідко орієнтуються на маркування – вони всі яйця зважують (у розбитому вигляді) і беруть саме ту кількість, яка необхідна для рецепта.

Читати також:
Коли Петрів піст у 2024 році: дати, заборони, поради щодо харчування

Які яйця не можна купувати в магазині – на що звертати увагу

Вибираючи яйця в магазині, потрібно дивитися на:

  • категорію – про неї ми говорили вище;
  • дату виготовлення та умови зберігання;
  • зовнішній вигляд товару.

Купувати завжди краще свіжіші яйця і ось чому. У яєць є два терміни придатності: за кімнатної температури (від 0 до +20°С) їх можна зберігати 25 діб, за температури -2-0°С – до 90 діб. Але іноді продавці бувають недобросовісними і кладуть у холодильник лоток із яйцями, який до цього лежав 25 днів на полиці в залі. Тому, якщо яйця лежать у холодильнику понад 25 днів, то їх краще не брати. З огляду на те, що іноді навіть у торговельному залі складно витримати певну температуру, краще все-таки перестрахуватися й узяти свіжіший продукт.

Також, купуючи яйця в лотках, не полінуйтеся їх відкривати і перевірити:

  • цілісність шкаралупи – якщо яйце тріснуте, то в нього можуть потрапити хвороботворні бактерії і купувати його не можна;
  • чистоту шкаралупи – на ній не повинно бути слідів крові або посліду;
  • яйця мають бути одного забарвлення – якщо вони білі, то білі, якщо коричневі – то коричневі.

І ще один важливий момент, на який слід звернути увагу – як лежать яйця в лотку. Річ у тім, що заводська упаковка передбачає розташування яєць гострим кінцем донизу, а тупим – догори. Якщо ж вони лежать по-різному, найімовірніше, їх до вас уже “сортували” інші покупці, і які яйця і з якої партії потрапили до цієї упаковки – сказати важко. Тому краще візьміть іншу.

Раніше ми розповідали, як правильно зберігати яйця і чому їх потрібно зберігати тупим кінцем догори.

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.