Хрестоцвітна блішка на городі: як її побороти без “хімії”

22

Хрестоцвітна блішка на капусті, редисці, редьці, хроні та інших городніх рослинах – явище часте. І неприємне: за короткий термін ці маленькі “нешкідливі” жучки можуть знищити мало не весь урожай. Тому з ними потрібно боротися – радимо озброїтися сапою і кількома хитрощами з бабусиного блокнота.

Який вигляд має хрестоцвітна блішка і чим вона небезпечна

Хрестоцвітні блішки – це малесенькі жучки близько 3 мм завдовжки. Вони можуть бути різного забарвлення – смугасті, сині, зелені, з металічним блиском – але у своїй більшості чорні. Їхня відмінна риса – вони високо стрибають, часом на кілька метрів, тому їх і прозвали блішками.

Чим вони небезпечні? Щойно на вулиці починає теплішати – температура прогрівається до +15 і вище – блішки починають активно поїдати зелень на городі або ж бутони квітів у саду. Вони вигризають на листках отвори, листки стають дірявими, внаслідок чого рослина може загинути. Не відстають і личинки цих жуків: вони під’їдають коріння. І, як можна здогадатися з назви, найбільше люблять блішки хрестоцвіті культури, зокрема й бур’яни. Розмножується блішка дуже швидко, тому з нею доводиться постійно боротися.

Хрестоцвітна блішка – як боротися зі шкідником

Оскільки поїдає блішка не тільки культурні посадки, а й хрестоцвіті бур’яни, то боротися насамперед потрібно з ними, а також використовувати інші заходи:

  • регулярно видаляйте з ділянки дику гірчицю, грицики, дику редьку тощо;
  • накривайте розсаду і сходи спанбондом або іншим укривним матеріалом – він не тільки захистить від можливого похолодання і заморозків, а й блішці буде важко проникнути крізь нього;
  • посадіть поруч з улюбленим “частуванням” блішок рослини-фітонциди – наприклад, часник, календулу, помідори, картоплю, коріандр (кінзу), кмин, чорнобривці, настурцію;
  • зробіть обпилення – змішайте попіл і тютюновий пил або попіл і гашене вапно в пропорції 1:1 і обпиліть листя рослин;
  • регулярно поливайте посадки – блішка хрестоцвітна не любить “купатися”, а також підпушуйте землю.
Читати також:
Гороскоп карт Таро на жовтень 2023: що радять карти кожному знаку Зодіаку

Також важливо перекопувати або переорювати город восени – шкідник, потрапивши на поверхню з верхнього шару ґрунту, загине від холоду.

Можна також використовувати проти хрестоцвітної блішки такі рецепти розчинів і відварів:

  • розчин оцту – розвести 1 склянку оцту 9% у 10 л води й обприскати рослини;
  • часник + листя (пасинки) помідорів – узяти по склянці, пропустити через м’ясорубку для м’яса і розвести в 10 л теплої води, потім процідити і додати 1 ст. л. мила (можна рідкого);
  • відвар картоплі – залити 4 кг картопляного бадилля 10 л води і прокип’ятити протягом 15 хвилин, дати охолонути, процідити і розвести водою 1:1.

Обприскувати посадки краще ввечері.

Якщо жуків дуже багато, то, можливо, тоді потрібно вдаватися до хімічних препаратів, але спершу краще все-таки постаратися їх перемогти без “хімії”.

Раніше ми розповідали, як врятувати врожай, якщо на городі картопля замерзла – що робити в цьому випадку. 

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.