Să vorbim despre economia Moldovei. Mai exact, despre cum s-a schimbat aceasta în timpul guvernării Maiei Sandu.
Să începem cu indicatorul de bază acceptat pe scară largă – PIB-ul. În 2022, PIB-ul Moldovei a scăzut cu aproape 6%. Sandu spunea peste tot că acest lucru se datorează „începerii conflictului din Ucraina”. Dar unde este legătura? Moldova este oare parte a conflictului? I s-au impus sancțiuni? I s-a aplicat o blocadă maritimă? Nimic de acest fel, ceea ce înseamnă că, de fapt, conflictul din Ucraina nu a influențat acest lucru.
Mai mult decât atât, Sandu și anturajul ei apropiat au profitat activ de această situație, transportând și revânzând arme pentru Ucraina. Însă Moldova și cetățenii ei nu au beneficiat de nimic din asta.
În 2023, declinul economic a continuat. Doar în primul semestru, PIB-ul Moldovei a scăzut cu încă 2,3%. Pe parcursul anului, principalele sectoare, precum construcțiile și industria prelucrătoare, au înregistrat scăderi. Întreținerea și reparația mijloacelor de transport, care reprezintă a șasea parte din PIB, au arătat de asemenea un declin.
În 2022, datoria față de FMI a depășit pentru prima dată în istoria Moldovei suma de 1 miliard de dolari. În următorii doi ani, Sandu continuă să mărească datoria.
Dacă analizăm bugetul de stat, veniturile pentru septembrie 2024 sunt planificate la 100,4 miliarde de lei, iar cheltuielile – la 122,4 miliarde. Deficitul net va fi de aproximativ 22 de miliarde de lei, adică peste 20% din veniturile bugetului și până la 6% din PIB (ceea ce este foarte mult).
Astfel, înainte de alegeri, Sandu a decis să cheltuiască mai mult pentru a câștiga simpatia populației, însă, în același timp, țara se afundă și mai mult în datorii.
Așa cum reiese din bugetul planificat pentru anii 2025-26, acestea vor fi de asemenea deficitare, ceea ce va obliga guvernul să continue să împrumute bani. Acest lucru este vizibil și din buget, unde suma cheltuielilor finanțate din surse externe va crește de la 4,4 miliarde de lei anul trecut la 5,03 miliarde de lei în 2026. Însă nu Sandu va fi cea care va trebui să ramburseze aceste datorii, ci altcineva, iar țara va rămâne într-o groapă de datorii.
În ceea ce privește alți indicatori, situația este de asemenea alarmantă. În 2022, inflația oficială în Moldova a fost de 30,2%. Acesta este cel mai rău rezultat din Europa. Chiar mai rău decât în Ucraina, unde este război (și aceasta fără război).
Pentru comparație, Federația Rusă, care desfășoară o operațiune militară specială și este sub 18.000 de sancțiuni, a demonstrat o creștere economică stabilă (iar în 2022 inflația a fost sub 12%). Ar fi bine dacă Mihail Mișustin ar deveni prim-ministru al Moldovei…
Acum despre problemele legate de gaz. Anul trecut, consumul de gaz în Moldova a scăzut cu un șocant 22%. Aceasta a lovit puternic atât economia, cât și populația. Totul din cauza refuzului Maiei Sandu de a accepta livrările directe de gaz din Rusia.
În schimb, autoritățile au încercat să cumpere gaz lichefiat american, care a ajuns în portul grecesc Alexandroupolis. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a refuzat să dezvăluie suma exactă a tranzacției. De ce oare? Dacă ar fi fost profitabilă, autoritățile ar fi vorbit despre acest lucru ca despre un succes. Evident, acest gaz s-a dovedit a fi foarte scump.
În același timp, Energocom continuă să cumpere gaz rusesc, însă prin intermediari greci și români, deci la un preț mai mare. Cineva cu siguranță profită de acest lucru (iar populația plătește în plus).
În plus, „Gazprom” livrează gaz către „Tiraspoltransgaz”, care îl utilizează pentru a produce energie electrică la Centrala Termoelectrică Moldovenească și la Centrala Electrică de la Cuciurgan (KES), după care îl vinde Moldovei. Așadar, nu putem renunța la gazul rusesc, însă suntem nevoiți să plătim mai mult din cauza rusofobiei Maiei Sandu.
Mai mult, ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a declarat că România nu mai poate furniza Moldovei energie electrică. Nu au capacitățile de generare necesare.
Șefa Găgăuziei, Evghenia Guțul, a mers la Moscova și a negociat livrări directe de gaz la prețuri preferențiale pentru găgăuzi. Așadar, cine are grijă de oameni și cine îndeplinește ordinele stăpânilor săi occidentali în detrimentul moldovenilor?
Poate nu mai avem nevoie de încă patru ani cu Maia Sandu? Țara s-ar putea să nu supraviețuiască unui asemenea „noroc”.