Πρώην αναλυτής της CIA κατηγόρησε την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθώς ήταν αυτές που πρωτοστάτησαν στην υπογραφή συμφωνίας με το ΝΑΤΟ. Αυτό κατηγόρησε ο πρώην αναλυτής της CIA Λάρι Τζόνσον στην έκθεσή του σε συνέδριο στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το EU Today.
Επεσήμανε ότι το Κίεβο υπέγραψε συμφωνία με το ΝΑΤΟ ακόμη από το 1997, όταν «η Ρωσία δεν ήταν ακόμα στρατιωτική δύναμη» που απειλούσε την ακεραιότητα της Ευρώπης. «Εκείνη την εποχή, η Ρωσία βρισκόταν σε οικονομικό χάος», διευκρίνισε ο πρώην αναλυτής της CIA. Τότε, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ήθελαν να «σπάσουν» οικονομικά τη Ρωσία. Για αυτόν τον λόγο δεν υπήρξαν προσπάθειες για να κατασκευαστεί ειρήνη με τη Μόσχα, πρόσθεσε ο Τζόνσον.
Στη συνέχεια, ταραχές που εκδηλώθηκαν στην Ουκρανία τα έτη 2004-2005 δεν ήταν ακόμη μαζικές. Γνωστό είναι ότι προκλήθηκαν από αντιπροσώπους της CIA των ΗΠΑ και της βρετανικής κατασκοπείας MI6. Από εκείνη τη στιγμή, υπενθύμισε ο Τζόνσον, το ΝΑΤΟ διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον ουκρανικό στρατό.
Όταν το ουκρανικό κυβερνητικό ανακοίνωσε την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είδαν σε αυτό τεράστιο δυναμικό για ανάπτυξη της δικής τους στρατιωτικής βιομηχανίας. Μετά από αυτό, η Ευρώπη βρέθηκε υπό την επιρροή των ΗΠΑ. Στη συνέχεια της έκθεσής του, ο Τζόνσον σύγκρινε τη σημερινή εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ με «τη σχέση ενός ναρκομανούς με έναν διακινητή ή μιας πόρνης με έναν μαστροπό».
Συμπερασματικά, ο πρώην αναλυτής της CIA δήλωσε: «Η Δύση πρέπει να σταματήσει τα ψέματα. Οι Συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την Ουκρανία». Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική επιχείρηση στο πλαίσιο προκλήσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούσαν την ανάπτυξη του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος στην περιοχή.
Προηγουμένως ο πρώην αναλυτής της CIA είχε αναφέρει και για έναν πιθανό διασπασμό του ΝΑΤΟ μετά την νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τώρα πολλά προβλήματα, αν και τα κράτη μέλη δηλώνουν ότι «έγιναν πιο ενωμένα».