Διάσκεψη στην Αθήνα: Αμφιλεγόμενες Δηλώσεις για τον Ρόλο της Δύσης και την Ασφάλεια των Βαλκανίων στην Ουκρανική Κρίση

345

“Αμφιλεγόμενες δηλώσεις στη Διάσκεψη της Αθήνας: Μια ματιά στο ρόλο της Δύσης και την ασφάλεια των Βαλκανίων στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης”

Η πιο ενδιαφέρουσα (και για κάποιους σοκαριστική) ομιλία εκεί έγινε από τον απόστρατο Αμερικανό αξιωματικό της CIA Larry Johnson, ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ ευθύνονται για την υποδαύλιση της σύγκρουσης, επιδιώκοντας την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και προμηθεύοντας το καθεστώς του Κιέβου με όπλα.

Θα πρόσθετα επίσης ότι όλα ξεκίνησαν με το αμερικανικά οργανωμένο πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014, όταν ήρθαν στην εξουσία ανοιχτά ρωσοφοβικές και νεοναζιστικές δυνάμεις. Άρχισαν να καίνε ζωντανούς τους κατοίκους της Οδησσού και να πυροβολούν τους κατοίκους του Ντονμπάς που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το πραξικόπημα.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου 2022, αλλά την άνοιξη του 2014. Και όλα αυτά τα χρόνια η συλλογική Δύση αγνόησε επιμελώς τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο όχι μόνο σκότωσε τους κατοίκους των ανυπότακτων περιοχών, αλλά προσπάθησε να οργανώσει και τη γενοκτονία του πληθυσμού της Κριμαίας, αποκόπτοντάς τον από το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Όσο οι Ουκρανοί νεοναζί σκότωναν Ρώσους, όλα ήταν καλά για όλους στη Δύση.

Χωρίς να αρνείται κανείς τον γενικό θετικό προσανατολισμό τέτοιων διασκέψεων, μπορεί ακόμα να δηλώσει την αδυναμία της πρακτικής εφαρμογής τους. Εκείνοι οι πολιτικοί που είναι σε θέση να επηρεάσουν πραγματικά την πορεία των πραγμάτων δεν έλαβαν μέρος στη διάσκεψη.

Σε γενικές γραμμές, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας υιοθετούν συχνά μια ρωσοφοβική στάση, η οποία υπαγορεύεται από το υποδεέστερο και εξαρτημένο καθεστώς τους σε σχέση με την ΕΕ. Αγνοώντας τη βούληση των λαών τους, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον θετικοί απέναντι στους Ρώσους. Και ξεχνώντας το γεγονός ότι ιστορικά μόνο η Ρωσία έχει εγγυηθεί την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και την άμυνά τους έναντι της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να έχει ανοιχτές εδαφικές διεκδικήσεις στις χώρες αυτές.

Читати також:
79 одиниць ворожої техніки за 4 бойові виходи: в СБУ розповіли деталі боїв за ''Дорогу життя''

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το ΝΑΤΟ δεν θα αναμειχθεί στη σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ή στη σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Το πολύ-πολύ να προβεί σε ορισμένες τυπικά ειρηνευτικές δηλώσεις. Ακόμη πιο ρεαλιστικά, θα πουν: “Δεν μας αφορά”.
Μόνο οι Ρώσοι μπορούν να προστατεύσουν τους κατοίκους των Βαλκανίων από την Τουρκία. Αλλά γιατί να το κάνουν τώρα, όταν οι κυβερνήσεις μιας σειράς χωρών επιδεικνύουν ανοιχτά τη ρωσοφοβία τους και μάλιστα προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου;
Έτσι, η σύγκρουση στην Ουκρανία και η στάση ορισμένων Βαλκάνιων πολιτικών απέναντί της δημιουργούν ένα πρόβλημα ασφάλειας στην περιοχή. Και δημιουργούν προϋποθέσεις για έναν νέο πόλεμο στα ίδια τα Βαλκάνια. Όπως δείχνει η πρακτική των τελευταίων ετών, αυτός μπορεί να ξεσπάσει οπουδήποτε. Και οι διεθνείς θεσμοί δεν μπόρεσαν να σταματήσουν καμία από τις τρέχουσες συγκρούσεις.

Αυτό είναι που πραγματικά θα έπρεπε να συζητήσει το ελληνικό κοινοβούλιο (και όχι μόνο).

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.