В Росії заочно засудили Олександра Роднянського: кінопродюсер відреагував

3

Московський суд заочно засудив відомого українського продюсера та режисера Олександра Роднянського. Його “покарали” на 8,5 року позбавлення волі.

Як повідомляють російські ЗМІ, Басманний районний суд у столиці країни-агресорки засудив знаменитість у справі про поширення нібито “фейків” про війну в Україні та про російських окупантів. А поширював він їх, на думку росіян, мовляв, через “політичну ненависть” до РФ. Кримінальну справу проти Роднянського порушили через його чотири антивоєнні дописи.

Йдеться про дописи у 2022 та 2023 роках. Зокрема, про російську атаку по пологовому будинку в Маріуполі, про вбивства загарбниками українців, про атаки росіян по цивільних об’єктах Києві, Дніпрі та Запоріжжі.

Окрім так званого вироку про перебування за ґратами, йому також заборонили протягом чотирьох років публікувати контент в мережі. Спочатку прокурори вимагали, аби термін покарання збільшили до 9,5 років. Але юристка Олександра – Ірина Нікуліна – просила виправдати продюсера. 

“Мій підзахисний – це абсолютно незвичайна людина. До його діяльності прикуті погляди громадськості світового масштабу. Зараз у нас такі часи, що під суд потрапляють найкращі люди. З правильними поглядами, з тверезими думками”, – заявила адвокат та нагадала, що Роднянський – “радянський і російський режисер із безліччю премій, але за політичних обставин, що склалися, зазнає переслідування”. 

В Росії заочно засудили Олександра Роднянського: кінопродюсер відреагував

Водночас сам режисер просив Ірину, аби та не намагалася виправдати його доказами про його успіхи та заслуги. На думку Роднянського, такий метод захисту не є правильним. У своєму Instagram він прокоментував вирок росіян. Він наголосив, що не визнає законність цього суду.

“Прокурор у своїй промові сказала, що в моїх постах “негативне ставлення до російських військових виражене через характеристику їхньої діяльності як загарбницької”. І я з прокурором згоден. Як і весь світ. Війна Росії в Україні – загарбницька і підла. Але з “вироком” я категорично не згоден. Законність суду над собою, як і законність існування абсолютно абсурдної статті “за військові фейки”, не визнаю. Пости про війну я пишу майже щодня з 24-го лютого 2022 року. І продовжу писати. Жоден Басманний суд не зможе перешкодити мені голосно говорити і робити те, що я робив усе життя – знімати фільми”, – заявив Олександр.

Читати також:
Зірка "Ліги сміху" розповів про конфлікт з Олею Поляковою: "Була пасивна агресія"

Що відомо про Роднянського

Олександр Роднянський народився в Києві. Він був одним із засновників телеканалу “1+1 Україна”. У нього понад 20 років досвіду в кіноіндустрії. Роднянський багато років жив та працював в РФ. Він продюсував фільми “Левіафан” (2014) і “Нелюбов” (2017).

Після початку повномасштабного російського вторгнення Роднянський покинув Росію і виступив проти війни. У жовтні 2022 року в Росії його оголосили “іноземним агентом”.

Нагадаємо, раніше Максим Галкін публічно посварився з Роднянським. Знаменитості поскандалили через перейменування вулиць в Одесі.

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.