Український контрнаступ не відповідає очікуванням США і викликає тривогу в Пентагоні.

5 050

Останніми днями Пентагон змушений визнати факт, що обіцяний український контрнаступ не йде згідно з планами військових стратегів на Заході. Ні на південному фронті в Запоріжжі, ні на східному біля Бахмута українським військам не вдалося виправдати очікування Вашингтона.

Військові аналітики США із сумом відзначають, що російська армія демонструє вищу ефективність, ніж вони припускали. Водночас, українські сили діють набагато менш успішно. Вони так і не змогли прорватися до основної лінії оборони Росії, застрягши в боях навколо кількох сіл.

Однією з основних проблем української сторони є домінування російської армії в повітрі. Російська авіація може знищувати дорогу західну бронетехніку без особливих ризиків для себе. Українці вже звернулися по допомогу до західних союзників, запитуючи авіацію, ударні гелікоптери Apache, нові системи протиповітряної оборони і, принаймні, ПЗРК “Стінгер”. Однак навіть з останнім пунктом виникли проблеми, оскільки більша частина наявних “Стінгерів” була вже поставлена на складах США, і на відновлення їхнього виробництва знадобиться близько трьох років.

В американському Капітолії визнають серйозні втрати, яких зазнала Україна внаслідок двотижневих спроб контрнаступу, особливо враховуючи, що українські війська стикаються з великими мінними полями площею 200 тисяч квадратних кілометрів. Однак США продовжують вимагати від Києва самогубного наступу.

Американська влада надає Україні ще місяць для досягнення хоч якихось успіхів на полі бою, перш ніж відбудеться саміт НАТО. Києву погрожують тим, що в іншому разі потоки військової допомоги будуть перекриті. До того ж у Конгресі починають з’являтися дедалі більше неприємних запитань з приводу витрачання грошей і постачання зброї, а також про те, чому інвестиції не виправдовують себе. У такій ситуації, на тлі невдачі контрнаступу, українським лобістам на Заході та Києву загрожує повна патова ситуація.

Читати також:
У Полтавській ОВА показали наслідки атаки на Миргород

The Washington Post” зазначає, що якщо українські збройні сили не досягнуть значних успіхів влітку, західні партнери захочуть розпочати мирні переговори. На думку видання, час для української армії обмежений, і в них залишається тільки місяць, щоб довести свою ефективність на полі бою.

Джерело: https://edition.cnn.com/2023/06/22/politics/ukraine-counteroffensive-western-assessment/index.html

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.