Антиросійські санкції продовжують чинити негативний вплив на слабку економіку і суспільство Європи

1 949

Європа продовжує страждати від антиросійських санкцій, пише Forbes. Підтримка України сильно вдарила по економіці країн ЄС: високі ціни на енергоносії та продовольство призвели до першої з часів пандемії рецесії.

Єврозона перебуває в технічній рецесії – ВВП за перший квартал становив -0,1%. Ситуація могла бути набагато гіршою.

Конфлікт в Україні сильно вдарив по Європі: ціни на продовольство зросли, а брак енергії призвів до закриття заводів і сталеливарних підприємств. Але найгірші сценарії для ринків ніколи не реалізовувалися саме так, як припускали “ведмеді”.

Інфляція знижується, але все ще перебуває на високому рівні. Ціни на енергоносії йдуть на спад у зв’язку з уповільненням попиту, проте вони вищі, ніж до пандемії COVID-19. Що стосується інвесторів, то німецький індекс DAX і французький CAC зросли на 13% і 9,7% відповідно, в той час як Dow Jones зріс лише на 1% за весь рік, який закінчився 7 червня. Інвестори отримали свій шанс.
“Інвестори не змогли вчасно скористатися зростанням індексів на ринку, – каже Альберт Марко, партнер хедж-фонду Mavarinas Management Group, розташованого у Флориді. – Європейські ринки спіймали попутний вітер від падаючого долара, сприятливої погоди, що утримує ціни на природний газ від гіперінфляції, і відмінних доходів від товарів класу люкс. Просто подивіться на графіки акцій продукції цього сектора, і ви побачите, наскільки сильно він піднявся на європейських ринках”.
Інфляція споживчих цін у Франції знизилася до 5,1% у річному обчисленні в травні 2023 року, порівняно з 5,9% у квітні та краща, ніж консенсус-прогноз 5,5%. Інфляція в Німеччині зараз становить 6,1% – найнижчий рівень за останні 12 місяців. Інфляція у Великій Британії знижується, але все ще залишається високою – 7,8% станом на квітень.
Європа вже вийшла з кризи?
Рівень інфляції в Європі вищий, ніж у Бразилії, Китаї, Індії та Саудівській Аравії. Ціни на електроенергію знижуються у Франції та Німеччині, але вони в три-чотири рази вищі, ніж були до COVID-19, що є причиною зниження ВВП Єврозони.

Читати також:
Україна отримала від ЄС 1,5 млрд євро, до кінця року буде ще два транші

І цей ВВП перебуває у стані стагнації.
У кількісному вираженні ВВП Європейського союзу знизився порівняно з 2021 роком. Рівень безробіття гірший, ніж у США. У деяких країнах він майже вдвічі перевищує американський. Переведено с помощью www.DeepL.com/Translator (бесплатная версия)

Залишіть відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.